Anunturi online!
28 februarie 2017

Celebrul monument montan "Crucea Caraiman" va fi renovat

Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, a semnat aprobarea pentru renovarea si conservarea crucii Caraiman, unul dintre monumentele reper montane din tara. Decizia va fi urmata de altele similare, in vederea pregatirii pentru aniversarea de 100 de ani de la Marea Unire din 1918, a spus ministrul.
Crucea Caraiman are o inaltime de aproape 40 de metri si a fost ridicata intre 1926 si 1928 in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. A fost o initiativa a Reginei Maria si a regelui Ferdinand I al Romaniei.
Sistemul de iluminare a monumentului va fi inlocuit, finisajele vor fi refacute, iar structura metalica va fi renovata. Baza crucii va fi folosita pentru amenajarea unui spatiu de expunere, iar monumentul va primi, de asemenea, un nou sistem pentru a fi protejat de fulgere.
"In acest an, in timpul verii, sarbatorim centenarul luptelor de la Marasesti, Marasti, Oituz, care au reprezentat un punct de cotitura pentru armata romana, o incurajare in timpul primului razboi mondial. Noi nu facem suficient pentru a pastra vie amintirea eroiilor care au luptat in acest razboi pentru a face Marea Unire posibila", a declarat ministrul Vulpescu.
Crucea este realizata din otel, amplasata pe o baza de ciment inalta de 8 metri si este unica in Europa, nu doar din cauza dimensiunilor sale, dar si pentru altitudinea unde este amplasata.
Crucea poate fi vazuta pe timp de noapte, deoarece este iluminata de 120 de becuri, alimentate de un generator de curent localizat in interiorul bazei de ciment.
In lume exista si alte cruci mult mai mari, dar Crucea Caraiman este cea mai mare cruce aflata la cea mai mare altitudine, potrivit Guiness World Records.
Arta si cultura
© 2016 imperator.ro - Toate drepturile rezervate!
Varianta pentru mobil