Anunturi online!
21 februarie 2017

Romanii vor putea sa calatoreasca in Canada fara viza

Romanii vor putea sa calatoreasca in Canada fara viza, dupa ce Parlamentul European a aprobat miercurea trecuta acordul de liber schimb CETA, UE - Canada. Canada a fost de acord sa ridice vizele pentru romani la sfarsitul anului trecut, dar punerea in aplicare a masurii a fost
dependenta de semnarea CETA.
Parlamentele din UE trebuie sa aprobe CETA inainte ca acordul sa intre pe deplin in vigoare, numai ca unele prevederi ale acordului vor intra in vigoare inaintea acesteia, relateaza Digi24.
Ca atare, romanii care au calatorit in Canada inainte vor putea sa se intoarca fara viza incepand cu luna mai. Din decembrie 2017, toti romanii pot calatori in Canada fara viza. Cu toate acestea, Canada a declarat ca vizele ar putea fi reintroduse in cazul in care numarul romanilor care ajung acolo este prea mare.
Eliminarea vizelor este foarte importanta indeosebi pentru marea comunitate a romanilor care traieste acolo, dar si pentru rudele acestora. Se estimeaza ca aproximativ 192.000 de canadieni de origine romana locuiau in zonele din Montreal si Toronto in 2013, potrivit datelor furnizate de Ambasada Canadei in Romania, Bulgaria si Republica Moldova.
Acordul CETA elimina 99% din taxele privind schimburile comerciale dintre UE si Canada. Conform unei prezentari a Comisiei Europene, Canada va elimina taxele vamale de export ale UE in valoare de 400 de milioane de euro in fiecare an.
In 2016, UE a exportat bunuri si servicii in valoare de 37 miliarde de euro in Canada si a importat marfuri in valoare de 30 de miliarde de euro, potrivit Canada Statistics, citat de Deutsche Welle. O prognoza UE-Canada sustine ca acordul va spori comertul bilateral de bunuri si servicii cu mai mult de 20%, potrivit aceleiasi surse.
Romania a exportat marfuri in valoare de 75 de milioane de euro in Canada si a importat bunuri in valoare de 60 de milioane de euro in 2015, potrivit datelor Eurostat.
Cu toate acestea, acordul a fost criticat de cei care se opun globalizarii si care spun ca acesta va pune mai multa presiune asupra micilor industrii si intreprinderi din Europa, in special pe cele din sectorul produselor traditionale si produse ecologice.
De asemenea, oponentii CETA sunt impotriva privilegiilor acordate investitorilor canadieni, care vor putea sa dea in judecata statele europene in cazul in care proiectele lor de investitii vor fi anulate sau intarziate.
Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a facut o vizita oficiala in Canada anul trecut, fiind prima intalnire bilaterala romano-canadiana la nivel de prim-ministru in ultimii zece ani.
Romania si Bulgaria au fost, la momentul vizitei, singurele state membre ale UE pentru care Canada a mentinut cerintele de viza. Romania a ridicat cerintele de viza pentru sedere de scurta durata pentru cetatenii canadieni in 2012, in conformitate cu reglementarile UE.
Economie
© 2016 imperator.ro - Toate drepturile rezervate!
Varianta pentru mobil