Anunturi online!
02 martie 2017

NATO isi va consolida prezenta in regiunea Marii Negre

NATO isi va consolida prezenta in regiunea Marii Negre printr-o prezenta crescuta a navelor de antrenament si o functie de coordonare maritima pentru Fortele Navale Permanente, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.
"Am discutat despre prezenta noastra in regiunea Marii Negre. Pentru a completa pozitia noastra regionala puternica in plan aerian si terestru - in jurul brigazii cadru multinationale din Romania". "Opt aliati s-au angajat sa contribuie cu personal la brigada. Iar cinci aliati s-au angajat sa trimita forte terestre si aeriene pentru pregatire si politie aeriana". "Am cazut de acord sa introducem doua masuri maritime suplimentare: o prezenta navala NATO sporita la Marea Neagra pentru exercitii, imbunatatirea pregatirii si o mai buna constientizare situationala si o functie de coordonare maritima pentru Fortele Navale de Permanente atunci cand opereaza impreuna cu alte forte aliate in regiunea Marii Negre", a declarat oficialul NATO.
El a facut declaratia intr-o conferinta de presa, ca urmare a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul ministrilor apararii, care are loc la Bruxelles.
Romania a cerut o flota permanenta a NATO in Marea Neagra incepand cu 2014, dupa ocuparea Crimeei de catre Rusia. Cu toate acestea, proiectul nu a fost pus in aplicare din cauza opozitiei Bulgariei si Turciei, care initial l-au sprijinit.
Stoltenberg a mai declarat: "Noi lucram pentru o relatie mai constructiva cu Rusia si vom continua sa facem exact acest lucru. Dar, desigur, dialogul nostru cu Rusia trebuie sa se bazeze pe anumite principii de baza, respectul pentru integritatea teritoriala a tuturor natiunilor, statele din Europa, inclusiv Ucraina si desigur, trebuie sa combine dialogul cu o descurajare credibila."
Oficialul Ministerului de Externe rus, Alexander Botsan-Karcenko, a declarat recent ca Romania reprezinta o "amenintare clara" la adresa securitatii si ca este un avanpost al NATO, datorita faptului ca gazduieste elemente ale unui sistem anti-racheta SUA.
Observatiile oficialului rus au venit dupa ce NATO a inceput sa creasca prezenta militara in Europa de Est. Circa 4.000 de militari americani si 2.400 de echipamente militare au fost desfasurate in Europa de Est in luna ianuarie a acestui an. Cele mai multe dintre trupe si echipamente sunt stationate in Polonia. Un batalion de 500 de soldati americani cu tancuri Abrams a sosit in Romania luna trecuta. Trupele S.U.A vor stationa la baza militara Mihail Kogalniceanu langa Constanta si vor participa la manevre militare impreuna cu trupele romane si NATO.
Politica
© 2016 imperator.ro - Toate drepturile rezervate!
Varianta pentru mobil