Anunturi online!
31 ianuarie 2017

15% din Antarctica pamant Romanesc

Image Credits - Sursa imagine: static4.libertatea.ro
Pe data de 30 Ianuarie 1820, englezul Edward Bransfield a descoperit Antarctica. La 197 de ani de la acel moment, un lucru mai putin cunoscut este faptul ca tara noastra poate avea o colonie pe acest continent cu o suprafata de zece ori mai mare fata de suprafata actuala a Romaniei. Este vorba de un teritoriu de 15% din Antarctica, continent pentru care se desfasoara procese internationale indelungate de revendicare. Teodor Negoita, explorator roman decedat in 2011 a facut incursiuni pe continentul de la Polul Sud. Emil Racovita a explorat acest continent in anul 1897 în cadrul unei expeditii internationale.
''In baza intelegerilor internationale si ale expediitilor romanesti in Antarctica, diplomatii romani pot solicita ca aceasta zona sa fie administrata de tara noastra”, ne-a declarat un cercetător din domeniu. Potrivt acestuia, regiunea care ar reveni Romaniei, cele peste doua milioane de kilometri patrati ar insemna 15% din suprafata Antarcticii.
Sunt opt tari: Argentina, Marea Britanie, Chile, Norvegia, Noua Zeelanda, Australia, Franta si Brazilia, care au revendicari asupra unor teritorii din Antarctica. Aceste tari si-au amplasat in cadrul propriilor teritorii baze de observatie si studiu stiintific. Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe ne-au precizat ca o astfel de idee nu este posibila.
„Antarctica are un regim juridic special, guvernat de Tratatul Antarcticii (Washington, 1 Decembrie 1959), la care este parte si Romania. Tratatul prevede ca teritoriul Antarcticii poate fi folosit doar pentru scopuri pasnice si stabileste libertatea de cercetare stiintifica in Antarctica. Dispozitiile tratatului nu afecteaza revendicarile teritoriale formulate pana la momentul adoptarii sale (respectiv cele ale Argentinei, Australiei, Chile, Frantei, Marii Britanii, Noii Zeelande si Norvegiei). In acelasi timp, in conformitate cu art. IV al Tratatului de la Washington, pentru perioada de valabilitate a Tratatului nu este permisa nicio noua revendicare teritoriala”, ni s-a transmis de la minister.
Romania este implicata in activitatile de cercetare stiintifica din Antarctica in baza unui Memorandum de Intelegere semnat cu Australia, si poate utiliza in scop de cercetare stiintifica baza Law careia i s-a atribuit si titulatura ”Racovita-Negoita”, sub administrare australiană.
Si alti experti in diplomatie se indoiesc de reusita acestei initiative, revendicarea ar fi una simbolica, in Antarctica locuiesc doar cercetatori.
In momentul de fata doar Marea Britanie incearca sa obtina controlul efectiv al teritoriului si administrarea apelor maritime pe care le revendica.
Stiinta
© 2016 imperator.ro - Toate drepturile rezervate!
Varianta pentru mobil